2019. jan 02.

Barkács tippek minden hónapra

írta: Ediholmi
Barkács tippek minden hónapra

Minden hónapnak megvan az aktualitása, hangulata, amihez persze különféle kreatív tevékenységeket társíthatunk. Útmutatóm alapján hónapról hónapra egy, az évszaknak megfelelő dísztárgy vagy aktuális ünnepekhez, alkalmakhoz kapcsolódó dekoráció elkészítéséhez adok tippet.Egy-egy ötletre minden hónapban juthat idő! Lássuk melyik hónapban, mit barkácsolhatunk:

Január

Légy kicsit babonás- ajándékozz szerencsét!  Stílusos kiegészítői lehetnek az ( utó )szilveszteri partynak a vendégeknek szánt "szerencsehozó" zsákocskák!
Könnyen készíthetsz ünnepien fénylő, zöld zsákokat, csipetnyi babonával fűszerezve! Varrhatod saját kezűleg is, de választhatsz a papírboltok kínálatában megtalálható, kis méretű organza ajándék zsákokból is. Lehet fénylő zöld, de akár arany színű is. Töltsd meg őket 3-3 kanál lencsével, hogy a jövő év gazdag legyen tulajdonosa számára! Arany zsinór, apró szerencse szimbólum is díszítheti. Ha ezek nem hoznak szerencsét...


dscf1070.JPG

Február

Lassan ( nagyon lassan... ) előbújnak a tavasz első hírnökei: a hóvirág, a krókusz. :) Amíg nem üdvözölnek ténylegesen a természetben, addig helyettesítsd hasonmásaikkal őket. Az alapanyag igazán meglepő, de a végeredmény nagyon hatásos: készíts krókuszokat műanyag kanálból! ;) Ez a filléres hozzávaló egyszerűen adja magát, hogy egymásba fordítva krókusz virág formát alkosson. Elsőként ragassz össze ragasztópisztollyal két kanalat egymással szembe fordítva, majd a kanalak széleihez még kettő, végül ezek széleihez újabb kettő kanalat. A nyelet/szárat tekerd körbe zöld virágkötöző szalaggal. A zöld filcből kivágott levelek rögzítése után már nem kérdéses a hasonlóság! Elkészítésében szorgos kis kezek is segíthetnek- közeleg a Nemzetközi Nőnap, de Anyák napja sincs túl messze... ;) Készülhet lila, sárga, kanálból, de az egyszerű fehér is mutatós.


dscf1823.JPG

Március

Kellemes Húsvéti Ünnepet Kívánok! A fotón látható, hasonló ajtódísz már biztosan nem újdonság- most arra hívom fel a figyelmet, hogy én miből is készítettem: kerti "hulladékból"!  Kertes házban élők tökéletes koszorú alapanyaghoz juthatnak, ha nyitott szemmel járnak: szomorú fűz ágakból, egyéb, vékony ágakból, indákból, surjánokból könnyen, gyorsan koszorút fonhatunk. Az én nyuszim a kertünkben található arany eső ágaiból és némi anyag maradékból készült.  A két koszorút, a dróttal merevített füleket, valamint a csokornyakkendőt ragasztópisztollyal rögzítettem egymáshoz. Kopogtató díszként üdvözölte a a hozzánk látogatókat!


dscf2278.JPG

Április

A tavaszi szekrény rendezéskor rátaláltál lánykori "együtteses- fesztiválos", pólódra amihez annyi kedves emlék fűz? Nincs szíved kidobni gyermeked cuki, de már rég kinőtt pólóját? Adj még egy esélyt: készíts párnát belőlük! Az emlék megmarad és a trendiségben sem lesz hiány! Különleges lakás dekor lehet belőlük, mely amellett, hogy szentimentális értékkel bír, még jópofa is egyben! Tipp az elkészítéshez: a könnyebb kezelhetőség érdekében vasalj ragasztóbevonatos vásznat a kiszabott póló darab hátoldalára. Így kevésbé nyúlik varrás közben.

dscf4280.JPG

Május

Közeleg a ballagás és szeretnéd igazán meghökkentő csokorral meglepni ballagó hozzátartozódat? Szülinapi zsúrba vagy hivatalos és nem akarsz snassz, tábla csokit átnyújtani az ünnepeltnek? Tippem: DIY "csoki-csokor"!  Csak szerezz be néhányat a kedvenc csokiból, egyéb édességből, majd adj hozzá némi otthon is megtalálható "lomot"... Amire szükséged lesz: rossz CD- erre ragaszd ragasztópisztollyal szép, sugár alakban a csokikat; kiürült joghurtitalos flakon- ez lesz a csokor "fogantyúja", amit érdemes erősen, ragasztópisztollyal rögzíteni. Egy kis masnival, szalaggal, egyéb dekorációs anyaggal vagy krepp papír, tüll fodorral feldobható!  Szerinted örülne neki?

 dscf9051_2.JPG

Június

Itt a nyári szünet! Ha közös elfoglaltságot szeretnél gyermekeddel, ahol a hulladék újrahasznosítást is szem előtt tartod, akkor íme egy tipp: készítsetek együtt fantázia- házikókat a kedvenc, apró figuráknak kiürült tusfürdős, samponos, mosószeres... flakonokból! Készítésük egyszerű, a végeredmény magával ragadó! Vágd ki sniccerrel a bejáratot, majd készítsetek különféle ablakokat, dekorációs elemeket színes dekorgumiból. Hogy még karakteresebbek legyenek ezek a formák lehet kontúrozni azokat fekete alkoholos filccel. Ragasztópisztollyal rögzítsd őket a flakonra. Zseníliadrótból antenna... ilyen házikóról álmodik minden kis figura...

dscf2741.JPG

Július

Olyan hőség van, hogy lassan, mintha sivatagban lennél...? A hőfok: adott, a hangulatos kiegészítőket pedig kis fantáziával elkészítheted: jellegzetes szalmakalap mellé állíts kagylóból készült kaktuszt, akár többet is! Ha volt honnan gyűjtenéd tengeri kagylót a nyaralás alatt, akkor most felhasználhatod: fesd le őket zöldre, majd alakíts ki belőlük " medvetalp kaktusz" formát, végül ragasztópisztollyal erősítsd egymáshoz, majd egy kis kaspóba őket. Rajzolj rá tüskéket fekete, alkoholos filccel. Helyezd el őket a "sziesztázó sarokban"- kapcsolj be ventillátort, dőlj hátra és kortyolgass jéghideg mentás limonádét... sivatag extrákkal!

dscf4070.JPG

 Augusztus

Még egy hónap tele nyári élményekkel: használd ki a kínálkozó alkalmakat, pl. az éjszakai csillaghullást! Hogy a látványt ne zavarja semmi, ezért csak néhány hangulatos mécsessel világítsd be a csillag lest! A mécses tartó elkészítéséhez csupa nyári vonatkozású emléket is felhasználhatsz: alapként egy remekül sikerült kerti party- ra készült görög salátához felhasznált olaj bogyó kiürült üvegét. Ezt díszítsd a nyáron trendi, lemosható "arany tetoválás" egyik mintájával, valamint műanyag ékszerkövekkel- keleti ragyogás! Drótból alakíts kis fület, hogy felakaszthasd. Oldalt lógasd egyik kedvenc nyári fülbevalód- ezt persze ne ragaszd oda: így még máskor használhatod! Illatos teamécsessel a keleties hangulat garantált!

dscf4278.JPG

Szeptember

Ugye milyen jól mutat együtt az a néhány összegyűjtögetett, zöld árnyalatú ing- és egyéb gomb? Akár a szőlőszemek... Elsőként alakíts ki szőlő formát a gombokból, majd néhány öltéssel- a formánál nagyobb darab- zöld filclapra varrd fel ezeket a gombokat. A varrás végeztével körben vágd le a felesleges filc anyagot, majd a lehulló darabokból alakíts ki ici-pici leveleket. Végezetül a hátlapra rögzíts kitűzőalapot ragasztópisztoly segítségével. Díszítheti a kabátodat, de el tudnám képzelni hűtőmágnesként, ajándék borosüveg díszeként, őszies ajtódísz kiegészítőjeként... 


dscf0172_2.JPG

Október

Bár visszavonhatatlanul ősz lett, azért még ne essünk depresszióba... Nézzük az ősz hangulatos oldalát! Zamatos illatok ( az édes szőlő, a körte ), meleg színek ( a sárguló levelek, a beérett tök ), gömbölyű formák ( a hulló gesztenye, dió ) … Őszi dekorációs figurám- "Őszike" is ki van békülve az ősszel: kedélyesen nézegeti kalapjának őszi díszeit és közben megejt egy fél mosolyt- helyezd el a lakás megfelelő pontján és hidd el: ha arra jársz és rápillantasz, akkor Őszike mosolyt csal majd a Te arcodra is! Elkészítése könnyen megy majd: alapja megtermett sütőtök, a fejet, arcot pedig egy szalmakalapból lehet kialakítani. Díszítsd őszi hangulatú természetes és textil vagy műanyag kiegészítőkkel. Segítségül használj ragasztópisztolyt.

dscf4262.JPG

November

Őszi váza ágakkal dekorálva- pofonegyszerű... a végeredmény mégis igazán látványos! Akár üresen, akár vázaként használva. Az alapanyag a legtöbb háznál megtalálható: üres konzervdoboz ( pl. kukoricás ), faágak, kenderzsinór. Az ágakat ragasztópisztollyal rögzítjük, majd körbetekerjük zsinórral- más díszítés nem is kell- így szép! 


dscf0564_1.JPG

December

Készítsünk "Grincs fát"! Ez a stilizált, kissé eltorzult karácsonyfa szerűség ooolllyan csúnya, hogy az már szép... Mindenképpen az ünnepi időszak egyik legbohókásabb, kunkorodó végű dekorációja lehet díszünk, mely akár a bejárati ajtónál, akár lakásunk más pontján hangulatos színfolttá válhat. Bár eredetileg zsurlóból, zanótból vagy élő földlabdás törpe tujából készítik, nekem a kertben lévő tuja ágak nyújtották az alapot, melyeket hangulatos kaspóba rögzítettem ( homokkal teli virágcserép + dekorkavics ). Az ágakat alulról kezdve kell szorosan összefogni- én zöld színű dekor dróttal tettem meg ezt- kialakítva a jellegzetes formát. A díszítés ízlés kérdése: kerülhet rá műanyag gyöngysor, karácsonyi hangulatú szalag, apró díszek, bogyók, masnik, figurák valamint gömb dísz. Nincs nagy kötöttség- elkészítése jó szórakozás! 


dscf1165_masolata.JPG

 A bejegyzésben látható fotók nem a netről összegyűjtött válogatás- MIND az én  kezem munkája... Nagyon örülök, ha tetszik a poszt és esetleg máshol is megosztod, de kérlek, forrásként jelöld meg, hogy honnan másoltad, köszönöm!

 

Szólj hozzá

csoki dekoráció csokor DIY heti barkács tipp